Politie laks bij aanpak illegale prostitutie

De politie verliest haar greep op mensenhandel en illegale prostitutie. Dat blijkt volgens Trouw uit de Korpsmonitor Mensenhandel 2010, een rapport waarin de aanpak door politiekorpsen van de seksbranche is geanalyseerd. De huidige aanpak “kost veel capaciteit, maar levert weinig op”.

Dat komt volgens het rapport doordat de politie moeite heeft zich aan te passen aan veranderingen binnen de prostitutiebranche. Seksclubs en raamhoertjes hebben een vaste locatie en vergunning en zijn daardoor goed te controleren, maar er wordt steeds vaker op misstanden gestuit.

In 2010 was dat deel volgens de Korpsmonitor nog steeds niet onder controle. Daarnaast is een groot deel van de branche actief in een gebied waar nauwelijks controle mogelijk is, zoals escortbedrijven, massagesalons en prostituees die in hotels of thuis ontvangen.

Daarnaast voeren slechts negen van de 25 korpsen volgens het rapport “in enige mate” controle uit in deze zogenaamde niet-vergunde sector. De meeste korpsen komen alleen in actie wanneer overduidelijke signalen van mensenhandel ontvangen worden. Pro-actieve actie om uitbuiting te voorkomen of zelf op te sporen is er nauwelijks.

Ook werken de korpsen ook slecht samen, terwijl veel bedrijven in de branche werkzaam zijn in meer dan één korpsregio, of soms zelfs landelijk.

Bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/06/politie_verliest_greep_op_ille.html

Speak Your Mind

*