Schimmige wereld van de prostitutie

John van Berkum en zijn collegarechercheurs van de afdeling commerciële zeden (CZ) van de politie Haaglanden houden zich fulltime bezig met de controle van de prostitutie in Den Haag en omstreken. Doel is een strakke controle op de legale seksindustrie en het aanpakken van misstanden.

Een van de taken van CZ is de aanpak van mensenhandel; de duistere kant van de seksindustrie. Van Berkum en zijn chef Ben Schurink lichten een tipje van de sluier op. Ze hebben het vooral over de legale (besloten) seksinrichtingen, zo’n 52 in hun gebied, en de raamprostitutiestraten. “Daar kom je soms ook schrijnende situaties tegen”, zegt Van Berkum. De rechercheurs proberen elke seksinrichting minimaal één keer per maand te bezoeken. Van Berkum: “En we hebben de stilzwijgende afspraak dat we worden gebeld als er ergens een nieuw meisje werkt. Tijdens zo’n gesprek proberen we in te schatten of de prostituee in kwestie vrijwillig aan het werk is. We letten op signalen die op het tegendeel duiden. Cruciaal is dat we vertrouwen winnen, zodat vrouwen het ware verhaal durven vertellen. Zo kunnen wij misstanden op het spoor komen. Daar stoppen we heel veel tijd in, het is echt een kwestie van lange adem!”
De illegale prostitutie is volgens de rechercheurs moeilijk aan te pakken. “Daar kom je over het algemeen pas achter als iemand belt dat er in een flat constant mannen binnenlopen. En via internet hè, kinky.nl Moet je zelf een afspraak maken.” De rechercheurs hebben geen idee hoeveel illegale prostituees in Den Haag werken. Ben Schurink: “We gaan geen aantallen noemen, dat verandert namelijk toch constant. Onze inzet richt zich met name op de vergunde prostitutie.”

‘Gedwongen wereld’

Commerciële zeden kreeg afgelopen jaar zo’n tachtig aangiftes te verwerken. Het team stelde een nader onderzoek in naar acht zaken. “Het zijn langdurige onderzoeken die veel tijd en capaciteit vergen, maar absoluut de moeite waard zijn. Vorig jaar werden elf pooiers dan wel stromannen aangehouden.
John van Berkum noemt het belangrijk dat verder zo’n dertig vrouwen uit de prostitutie konden worden gehaald. “Elke keer dat je een meisje uit haar ‘gedwongen wereld’ kunt halen, weet je weer waar je het allemaal voor doet. Daar halen we onze motivatie uit. Om de grote jongens uit deze schimmige wereld aan te pakken, moet je naar het land van herkomst. Er zit vaak een hele organisatie achter. Maar ondanks dat onderzoeken soms moeizaam gaan, blijft het de moeite waard om door te gaan.”

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/maart/01/schimmige_wereld_van_de_prostitutie

Speak Your Mind

*